Hämtar information

Stenkoll på stenskott!

På våren när solen värmer upp snö och is på vägarna kommer sand och grus fram efter vinterns halkbekämpning, då ökar risken för stenskott.

Tussilago vid vägkanten

Undvik stenskott

För att minska risken för stenskott är det klokt att hålla avståndet till framförvarande bil och sänka farten vid möte. Vinterdäck har grövre däckmönster och småstenar fastnar lättare i däcken, när dom senare lossnar i högre fart då råkar allt fler ut för stenskott. 

Laga stenskott

Om du täcker stenskottet med ett stenskottsplåster eller en bit tejp minskar risken att få in fukt och smuts i glaset då ökar chanserna att laga rutan istället för att byta ut hela.

Om stenskottet är mindre än en femkrona går det oftast att reparera. Att laga rutan tar ungefär 30 minuter, om du tvingas byta hela behöver verkstaden bilen en hel dag. 

Lägre självrisk vid reparation

Om du har minst halvförsäkring ingår glasskada i din försäkring. Din kostnad - självrisken - blir mycket lägre om din ruta går att reparera istället för att byta hela rutan. Om  stenskottet går att reparera blir självrisken bara 200 kronor men om hela bilrutan måste bytas på din privatägda bil är din självrisk 2 400 kronor. Företagsbilar har självrisk 5 % av *prisbasbeloppet. * Prisbasbeloppet 2021 är 47 600 kr

Kontakta oss om du ska reparera eller byta glasruta så hjälper vi dig 08-121 88 011 

Stenskottsplåster

Skydda din vindruta så fort som möjligt när du fått ett stenskott, genom att sätta på ett stenskottsplåster undviker du att smuts och fukt förvärrar skadan. Förbered dig med att ha stenskottsplåster i handskfacket.

Mercedes-Benz Försäkring - Ett samarbete mellan Mercedes-Benz Finans Sverige AB och If Skadeförsäkring AB, där If är försäkringsgivare.