Märkesförsäkring bara för Mercedes-Benz 

Logo Mercedes-Benz
Logo Mercedes-Benz

Tips inför bilresan

När du planerar att att ta bilen på resan så är det klokt att se över bilförsäkringen. Har du rätt körsträcka? Behöver du lägga till hyrbilsförsäkring? Vissa länder kräver grönt kort som bevisar att din bil är försäkrad.

Se över din bilförsäkring innan avresa

  • Stor Bilextra - en extra trygghet på resan. Vi rekommenderar att du lägger till Stor Bilextra på din bilförsäkring, en tilläggsförsäkring som ger extra trygghet om någonting händer med bilen på resan. Stor Bilextra gäller under de första 60 dagarna av resan, om din bil skadas och du behöver ha hyrbil. En förutsättning är att skadan kan ersättas av försäkringen. Dessutom slipper du betala vagnskadesjälvrisken om du krockar utomlands och motparten är ett identifierat utländskt fordon. Läs mer om Stor Bilextra.
  • Kontrollera om du behöver höja körsträckan  innan du ger dig av. Tror du att du kommer att köra längre med bilen i år än vad din registrerade körsträcka visar kan du enkelt logga in på Mina sidor och ändra din körsträcka.

Behöver du beställa grönt kort?

Grönt kort är ditt bevis på att bilen är trafikförsäkrad i Sverige. Kortet är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av gröna kort-avtalet. 

Vi kan bara skriva ut grönt kort fram till det datum som din försäkring är betald, om du behöver grönt kort för en längre period måste du ringa oss 08-541 705 85. Läs mer och Beställ grönt kort 

Resa utomlands med privatleasad bil

Om du planerar att bila utomlands med din privatleasade bil i mer än 40 dagar eller utanför EES behöver du ha med dig ett särskilt medgivande från leasinggivaren.

Regler i vissa länder i Europa

Ta för vana att kolla upp regler som gäller i det land eller de länder som du ska åka till och ladda ner EUs app om gällande regler.
Här är några saker som du bör tänka på:

  • Reflexväst – Se till att du har åtminstone en reflexväst tillgänglig. Här kan du köpa reflexväst reflexväst
  • Varningstriangel – Oavsett om du bilar i Sverige eller utomlands är det viktigt att du har med en varningstriangel vid en eventuell olycka. I vissa länder riskerar du annars att få dryga böter.
  • Risk för böter utan handsfree – Det är förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree i de allra flesta länder i Europa. I Spanien är reglerna hårdare, där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna, annars riskerar du böter. Läs om mobiltelefon och bilkörning och vad du behöver tänka på.
  • Krav på internationellt körkort – I många länder krävs ett internationellt körkort för att du ska få köra bil. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort. Beställ internationellt körkort av Motormännens Riksförbund.
  • Ta med ditt EU-kort – Om du som EU-medborgare hastigt blir sjuk under en tillfällig utlandsvistelse har du rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du har samma rätt till vård som invånarna i det land du besöker. Därför ska du alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett bevis på att du är försäkrad i ett EU-land.

Om olyckan är framme

Om du råkar ut för något med bilen på resan ska du anmäla det till polisen på orten där det inträffade, utom mindre skadehändelser som till exempel stenskott. Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt. Ring oss på +46-8-541 705 85 så tar vi hand om dig och sköter kontakten med andra bolag om det behövs. 

Ha alltid med dig en skadeanmälan i handskfacket och dokumentera alla inblandade fordon vid en kollision. Tänk på att fotografera så att registreringsnumren syns tydligt. Ladda ner skadeanmälan på engelska eller ring oss så kan vi skicka en till dig.

Kustväg

Bilresa på sommaren

Har du planer att åka på bilsemester i Sverige eller Europa? Innan resan kan det vara bra att se över körsträckan du valt på din bilförsäkring.

Vinterväglag

Bilresa på vintern

Resa med bil på vintern kan innebära snöiga eller hala vägar. Här har vi samlat tips för en säkrare resa vintertid.